Кладочні оснащення, гнучкі зв'язку, вентиляція повітряного зазору

стінові конструкції з цегли, великоформатних блоків необхідно проектувати таким чином, щоб весь період експлуатації будівлі в будь-яких атмосферних і кліматичних умовах несуча здатність стіни відповідала будівельним нормам. Зберегти цілісність і несучу здатність стіни можна тільки за умови застосування розчину оснащення.

Кладочні оснащення включає в себе: анкера, горизонтальні штанги, консолі, хомути, вентиляційні елементи.

Анкера застосовуються для забезпечення гнучкого зв'язку основної стіни з облицювальним цеглою. За способом застосування анкера бувають: заставні, які закладаються в кладку безпосередньо при одночасному зведенні несучої стіни та облицювальної, і анкера для подальшого монтажу, коли облицювання будівлі цеглою здійснюється по готової несучій стіні.

Фасад будівлі піддається постійним динамічним навантаженням, які створюються силою напору і силою розрядження вітрових потоків і внаслідок температурних лінійних деформацій, тому, що пов'язують елементи між облицюванням і основною стіною піддаються і стисненню і розтягуванню. Матеріал, з якого виготовляються гнучкі зв'язку, повинен бути міцним, але в той же час і еластичним, щоб переносити динамічні навантаження від облицювання до основної стіни і в зворотному напрямку. Занадто міцний, але не гнучкий матеріал не дозволить компенсувати лінійні розширення зовнішньої стіни при нагріванні від сонячного тепла, будуть виникати внутрішні напруги, а це призведе до появи тріщин в облицювальній цеглі. Тому, єдиним матеріалом для гнучких зв'язків може бути тільки нержавіюча сталь, яка має ще й антикорозійними властивостями. Розрахунковим і практичним шляхом було визначено оптимальний діаметр анкерів, який становить 4 мм. Довжину гнучких зв'язків підбирають по товщині утеплювача і повітряного зазору.

Анкера рекомендується розміщувати через 50 см в горизонтальних рядах і через 40 см по вертикалі вразбежку. Додатково потрібно передбачити прив'язку облицювальної цегли навколо дверних і віконних прорізів по 3 анкера на 1 погонний метр.

Різниця температур зовні стіни і всередині призводить до виникнення точки роси між облицюванням і несучою стіною, що призводить до постійного накопичення вологи в повітряному зазорі, а, значить, і в утеплювачі. Для провітрювання утеплювача і відведення конденсату назовні стіни необхідно передбачити улаштування природної припливно-витяжної вентиляції. Робота такої вентиляції забезпечується за допомогою спеціального вентиляційного елемента-коробочки. Вентиляційна коробочка монтується в вертикальний шов кладки внизу стіни, під і над віконними прорізами, а також у верхній частині стіни. У багатоповерховий будівлях вентиляційні коробочки додатково розміщують між кожним поверхом. Рекомендовано розміщувати коробочки через 50 см кладки.

Вентиляційні коробочки забезпечують вентиляцію шаруватої поклажі, відводять конденсат назовні стіни, захищають вентиляційний зазор від атмосферних опадів і проникнення всередину стіни різних комах.

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння