Воістину це суперечить будь-якій логіці,
коли площа, рівна цілому місту, не використовується,
і шиферу залишається милуватися зірками!

Ле Корбюзьє, французький архітектор, художник, дизайнер

останнім часом з'являється все більше інформації про зелені покрівлях , матеріалах для їх виготовлення, специфіку експлуатації. Найбільша міжнародна виставка будівельної промисловості Batimat, що пройшла в Парижі в листопаді 2005 року, показала, що це одне з найактуальніших напрямків покрівельної галузі. Про це ж свідчить досвід містобудування в розвинених країнах. Тільки в Нью-Йорку налічується більше 8000 зелених покрівель. У Німеччині існують федеральні закони, які зобов'язують проводити озеленення дахів.

Історія зелених покрівель

Знамениті «висячі сади Семіраміди» (близько 600 р. До н.е..), Що вважалися «сьомим чудом світу », представляли собою фактично перші зелені покрівлі. Жителі Скандинавії, Фінляндії та європейської частини Росії в старовину утеплювали будинки, обкладаючи їх шматочками моху і дерну. У Західній Європі проблема споруди дахів-терас на міських будівлях і їх озеленення виникла як функціонально-економічна та соціально-естетична в XVII в. У ХVIII ст. знаменитий будівельник Карл Рабітц влаштував сад на даху свого будинку в Берліні.

В Росії перші висячі сади були влаштовані XVII в. в Московському Кремлі, пізніше у бояр Голіциних і Ордин-Нащокін. Відомий сад, споруджений в Ростові Великому митрополитом Іоном між корпусами свого палацу. У XVIII ст. прийом пристрою садів на дахах був використаний в архітектурі Зимового палацу, Малого Ермітажу і Царського Села в Петербурзі. В кінці XIX ст. ідеями висячих садів було охоплено практично всі купецькийпрошарок. Сади були на даху чайного магазину на Мясницькій, на даху Купецького клубу на Малій Дмитрівці (нині театр Ленком) і прибуткового будинку на Кузнецькому мосту. Власник ресторану на Дорогомиловской вулиці спорудив просторий сад, а через рік ще більш багатий сад з фонтанами і гротами відкрився над кафе на Долгоруковській вулиці. Знаменитим став перший десятиповерховий будинок в Великому Гнездніковском провулку з садом і кінотеатром на даху.

Дах як ресурс для поліпшення екології міст

Згідно з дослідженнями, проведеними німецькими вченими Р. Шубертом і М. Майстерхаузом, 150 кв. м трав'яний покрівлі забезпечують річну потребу в кисні для 100 осіб. Якщо на покрівлі будуть рости ще кущі і дерева, то 1 кв. м такої покрівлі цілком здатний забезпечити киснем одну людину в рік. Зелена покрівля площею 48 кв. м виробляє, наприклад, стільки ж кисню, скільки дерево з кроною діаметром близько 10 м. Залежно від способу озеленення така покрівля може приймати від 40 до 80%опадів і брати участь в природному кругообігу води. Традиційна плоска покрівля повертає в атмосферу менше 1%вологи, експлуатована зелена покрівля - понад 60%.

В ряді європейських держав спостерігається справжній бум на зелені покрівлі. Цьому сприяє постійне погіршення екологічної обстановки. «Будівельний бум» в Росії провокує знищення зелених масивів, знесення дитячих і спортивних майданчиків. Все це необхідно заповнювати - а вартість землі постійно зростає, і набагато більш вигідним, виявляється, побудувати великий торговий комплекс, ніж розбити парк відпочинку.

Крім соляріїв, веранд і оранжерей на дахах-терасах можуть бути споруджені теплиці і продуктивні сади, які використовують тепло будинку для росту рослин. Експлуатовані дахи можуть застосовуватися для організації пішохідних зон, літніх кафе, автостоянок, але навіть в цих випадках все одно необхідна зелень: влітку покриття може розігріватися до 80 і більше ° С, по даху не тільки не можна ходити, на ній навіть складно дихати.

Зелені насадження на даху дозволяють домогтися звукоізоляції, пилепоглощенія, створити в місті додаткову середовище проживання для представників фауни.

Проблеми організації зелених покрівель

При влаштуванні саду на даху виникає цілий ряд проблем, зокрема, постійно високий рівень вологості. Експлуатовані дахи повинні мати підвищену вологостійкість і як можна більш низьким влагопоглощенієм. Це пов'язано з тим, що проникнення в структуру утеплювача парів води і вологи, багаторазові цикли «заморожування-відтавання» в кінцевому підсумку призводять до втрати теплоізоляційних властивостей і руйнування матеріалу.

Несучі конструкції експлуатованого даху повинні витримувати вагу грунтового шару і вага рослин, інші експлуатаційні навантаження, а також вітрові і снігові навантаження.

Крім звичайних для гідроізоляційного матеріалу руйнуючих чинників додаються нові: мікроорганізми, хімічні речовини і кореневі системи рослин. До того ж, якщо в Європі та інших регіонах з помірним і теплим кліматом традиційні бітумні покрівельні матеріали служать досить довго, то в нашому регіоні терміни безремонтної експлуатації цих покрівельних матеріалів набагато коротше. Дослідження показали, що звичайна бітумна мембрана здатна протистояти коріння рослин не більше шести тижнів.

Щоб підвищити стійкість гідроізоляції, були розроблені спеціальні хімічні препарати - антикореневих добавки, які впроваджують в бітумно-полімерне терпке в процесі виробництва гідроізоляційного матеріалу і рівномірно розподіляють по всій його товщині. Вони роблять мембрану повністю непроникною для коріння рослин. Більшість існуючих на даний момент бітумно-полімерних гідроізоляційних корнестойкіх матеріалів для зелених покрівель використовують саме цей метод захисту.

Існує варіант захисту покрівлі, при якому на гідроізоляційну мембрану наносять мідну фольгу. У сучасних системах озеленення функцію гідроізоляції виконує полімерна мембрана.

Перед установкою системи озеленення на дах старого будинку необхідно провести експертизу покрівлі. Якщо покрівля потребує ремонту, необхідно виконати його до установки системи озеленення, оскільки на відміну від звичайної покрівлі ремонт багатошарового покрівельного пирога зеленої покрівлі, в разі виникнення протікання, вимагає великих зусиль і коштів.

Одним з уразливих місць зелених покрівель є примикання до вертикальних поверхнях. Щоб уникнути протікання в цих місцях край гідроізоляційного шару має бути піднятий уздовж вертикальної поверхні.

Рішення цих проблем лежить в строгому дотриманні проектних вимог. Якщо вимоги порушуються, виникають протікання, руйнується конструкція покрівлі, відбувається загнивання грунту і рослин, а також висихання (або вимерзання) рослинного шару.

Інтенсивні і екстенсивні зелені покрівлі

Сучасні зелені покрівлі можна розділити на два основних типи, в залежності від способу озеленення та виду експлуатації.

Інтенсивні зелені покрівлі представляють собою сад в повному розумінні цього слова. Їх озеленення включає в себе не тільки невеликі рослини, а й чагарники і дерева.

При інтенсивному озелененні конструкція будівлі повинна витримувати від 150 до 750 кг на кв. м, що накладає серйозні обмеження на використання цього способу. Якщо міцність конструкції дозволяє, можна влаштувати на даху справжній сад з водоймами, фонтанами і пишними клумбами, викласти доріжки, поставити лавки. Можна посадити дерева висотою до 4 м - хвойні, листяні. Природно, великим рослинам і деревам потрібно більше значний родючий шар, на даху він може бути більш 1 м. Шар дренажу складе не менше 20 см, крім того, необхідно передбачити систему автоматичного поливу.
При екстенсивному озелененні використовують тільки трав'яний покрив або рослини розміщують в спеціальних ємностях з грунтовим субстратом.

Доступ людей на такий дах-газон, в принципі, не передбачається. Ходити можна тільки по спеціальних доріжках. Особливого догляду таке озеленення не вимагає. Рослини використовуються почвопокривні, причому ті, які добре переносять різницю температур і недолік вологи: седуми, ломикамені, деякі цибулинні або просто газонні трави.

Поверхня даху захищають від коренів рослин спеціальною плівкою, яка не дає коріння руйнувати покрівлю. А для зменшення тиску на неї вегетаційного шару використовують геополотно, або геотекстиль. Параметри полотна, такі як щільність, товщина, структура, залежать від конструкції будівлі, т. Е. Передбачуваного навантаження. Дахи з ухилом менше ніж 4? повинні обов'язково обладнуватися дренажною системою, інакше буде відбуватися застій води в грунті і, як наслідок, збільшення навантаження на дах. В якості основи для посадки рослин насипають родючий шар або субстрат товщиною від 5 до 20 см, аналогічний звичайним газонах. При обмеженій товщині, до 10 см, шар повинен бути достатньо мінералізовані. Щоб згодом субстрат НЕ перемішався з дренажем, шари дренажу і субстрату також поділяють тонким геополотно.

Екстенсивний метод озеленення найпростіший. Його часто використовують на дахах промислових підприємств в розвинених європейських країнах. А за містом цим способом озеленюють дахи гаражів, альтанок, терас і різних господарських будівель. Поступово на даху утворюється своєрідний газон, з'являються інші рослини, навіть оселяються птиці.

Покрівельний пиріг зеленого даху

1. Гідроізоляційний шар . Для надійної гідроізоляції використовують полімерні покрівельні мембрани (системні рішення, ПВХ) у зв'язку з їх високою кліматичної, хімічної, біологічної стійкістю і довговічністю.
2. Дренажний шар . Виконує функції первинної або додаткової кореневої захисту, забезпечує відведення води. Залежно від типу рослинності застосовують високоміцні рулонні матеріали на основі HDPE, в менш відповідальних випадках - плити з перфорованого полістиролу або засипку гравієм.
3. Фільтруючий шар призначений для запобігання засмічення дренажу частками рослинного грунту. В якості фільтруючого шару може бути використаний геотекстиль.
4. Ґрунтовий шар з рослинністю . Озеленення слід здійснювати тільки рослинами з так званими мочевідной (горизонтальної) кореневою системою (збільшує стійкість рослини). Для посадки великих рослин можуть створюватися рослинні ями або шахти, які розміщують всередині горища (або технічного поверху). Це дає можливість при необхідності забезпечити обігрів кореневої системи, залишаючи рослини зимувати на даху.
Рослина має бути адаптоване до кліматичних умов, стійке до промисловим і транспортним забруднень, добре переносити коливання вологості і задовольнятися бідними грунтами, тому що висотні сади дуже клопітно поливати, осушувати і удобрювати. Треба мати на увазі, що на висоті декількох десятків метрів вітряно, повітря сухіше, ніж у поверхні землі, і зимові холоди відчуваються сильніше.

ПЕРЕВАГИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЗЕЛЕНІЙ ПОКРІВЛІ

Сучасні системи озеленення покрівель відрізняє малу вагу готової конструкції (не більше 60 кг на 1 кв. м у вологонасичення стані, з урахуванням висаджених рослин), дуже проста система монтажу. Причому на пласкій покрівлі зелені ділянки можна комбінувати з різного роду будівлями, доріжками, декоративними елементами і т.д.

Зелені покрівлі володіють характеристиками, які не тільки не поступаються звичайним покрівель, а й перевершують їх. Так, економія на опаленні взимку і на кондиціонуванні влітку з лишком окупає, так скажемо, не найнижчу вартість зведення зеленої покрівлі. Високі показники по гідроізоляції і теплоізоляції роблять систему зелених покрівель ідеальним рішенням завдання зведення екологічної, довговічною і дуже надійною покрівлі.

Як плюсів можна також відзначити естетику, мікроклімат на даху, відсутність бітуму, який розжарюється на сонці. І, крім того, зелених дахів у нас поки немає, тому ті «першопрохідці», які зважаться на монтаж таких дахів, будуть незмінно залучати до себе увагу.

В Росії переважна більшість будівель, як знову споруджуваних, так і старого фонду, мають плоску покрівлю, а значить, є резервом «легких» для міст. Система озеленення FlorDepot (Німеччина) легко монтується навіть на скатні покрівлі з деякими обмеженнями, основне з яких: максимальний кут нахилу скатів покрівлі - 45 °. У 2005 р компанія FlorDepot презентувала систему озеленення фасадів, яку в період зимової експлуатації можна тимчасово замінювати системою вентильованого фасаду.

Проблеми, що виникають при експлуатації зеленої покрівлі, в основному, йдуть від неправильного монтажу або неточного розрахунку навантаження системи на кроквяну конструкцію та плити перекриттів. Деякі проблеми можуть з'явитися, якщо на дах залітають насіння дерев, тому будь-яка зелена покрівля все ж потребує спостереження і періодичного обслуговування, щоб видаляти пророслі паростки дерев в зародковому стані.

Високі технології зеленої покрівлі

З точки зору служб, що відповідають за технічний стан даху, рослинність на покрівлі - незаперечний ознака необхідності ремонту. Однак недолік площ для озеленення мегаполісів примушує переглянути традиційні погляди на покрівлю як на гідроізоляційний шар, що захищає будівлю від атмосферних опадів. Так чи можна поєднати в умовах міста надійну гідроізоляцію з рятівною екологічної та естетичної функціями живої, природної покрівлі? Не тільки можна, а й просто необхідно. Крім того, технологія влаштування покрівлі з зеленими насадженнями давно і з успіхом застосовується в більшості країн світу!

Сьогодні всі необхідні передумови для створення зелених покрівель з'явилися і в нашій країні. А саме:
- важка екологічна обстановка в сучасних мегаполісах вимагає турботи про чистоту навколишнього середовища, безпосередньо впливає на здоров'я городян;
- одноманітна архітектурне середовище, скорочення площ, відведених під зелені насадження, створюють необхідність в перетворенні навколишнього нас простору, безпосередньо впливає на психологічний стан людей;
- накопичений світовий досвід будівництва, підтверджений багаторічною практикою, який перейняли вітчизняні будівельники , і поява сучасних матеріалів дозволяють вирішити найскладніші технічні питання. Це дає практичну можливість для пристрою «зелених» покрівель.

Озеленювати можна як плоскі, так і скатні покрівлі. Найперше житло, створене руками людини, представляло собою по суті скатну покрівлю з рослинного матеріалу. Для утеплення дах засипали землею, на якій виростали трава і мох. До сих пір в країнах Північної Європи можна зустріти старі хати з дернової дахом.

Сучасна технологія влаштування зелених покрівель була розроблена в Німеччині в 1960-х рр., І з тих пір стала застосовуватися в багатьох країнах світу. Останнім часом «зелені» даху, виконані з сучасних полімерних гідроізоляційних матеріалів, за рахунок своїх переваг перед традиційною покрівлею стають все більш затребуваними як за кордоном, так і у нас.

Слід зазначити, що пристрій таких дах не тільки красиво, але і практично. Зелена покрівля має більш тривалий термін служби, ніж виконана із застосуванням бітумних або полімерних матеріалів. Гідроізоляція тут захищена від УФ-випромінювання і різких коливань температури, що значно уповільнює процес її руйнування.

Застосування зеленої покрівлі без додаткових витрат дозволяє:

  • захистити від перегріву і УФ-випромінювання покрівельні матеріали, в багато разів збільшуючи їх довговічність;
  • знизити температуру повітря в містах у літній час (в середньому, до 1 0 С);
  • виключити виділення небезпечних для здоров'я людини летючих речовин і з'єднань з бітумних покрівельних матеріалів;
  • знизити забруднення повітря (рослини на даху здатні вловлювати з проходять над поверхнею даху потоків повітря до 50%пилу і знижувати концентрацію шкідливих мікроорганізмів);
  • забезпечити надходження кисню (газон площею 150 м 2 виділяє за рік кисню, якого достатньо для дихання ста чоловік);
  • знизити загальний шумовий фон від 2 до 10 дБ;
  • підвищитиза рахунок повільного випаровування вологи з ґрунту вологість повітря в містах, що благотвор о впливає на здоров'я людини;
  • виключити швидке поширення вогню по поверхні покрівлі при пожежах.

В мегаполісах, де віддається багато природного простору під забудову, зелена покрівля є ідеальним рішенням для компенсації збитку, нанесеного природі. Цей спосіб пристрою даху став особливо актуальним з урахуванням тієї обставини, що вартість квадратного метра землі надзвичайно висока, і використання вільних площ дахів дало можливість заповнити дефіцит зелених зон, влаштовувати на дахах будівель місця для відпочинку та проведення дозвілля.

Современные материалы и технологии дают возможность создавать устойчивое к динамическим нагрузкам защитное покрытие, что позволяет использовать площадь крыши для самых разных целей – устраивать детские площадки и площадки для гольфа, зоны отдыха, парковки автомобилей и т.д. На крыше можно создавать целые сады с газонами, клумбами, водоемами и фонтаны.

Правильно выполненные зеленые кровли намного прочнее, чем кровли с гравийной засыпкой. Главное, чтобы были учтены все особенности конкретной кровли еще на стадии проектирования.Подводя итог всему вышеизложенному, хочется подчеркнуть: ежегодно человечество, стремясь улучшить условия своего пребывания на планете Земля, отнимает примерно до 0,0031%ее суши (отчет ЮНЕСКО 1999 год). Освоенные территории, на которых в основном ведется активное многоэтажное жилищное строительство, увеличивают площади городов и поселков, навсегда отнимая эти земли у пока единственных генераторов необходимого нам кислорода – растений. Воссоздавая утраченный растительный мир на крыше, мы помогаем воссоздавать жизнь на Земле.

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння